Den store østers guide

Den store østers guide

september 19, 2019 0 Af hlonline

Måske går du hvert år venter på at østers sæsonen starter og restauranter med mere begynder at lange dem over disken eller også er det bare endelig året hvor du har beslutter dig for at smage den slimede masse der udadtil ikke virker så indbydende, men når først man har smagt den på den rigtige måde, så er den yderst delikat.

Dette er guiden til dig der elsker østers eller bare gerne vil prøve at smage dem og få en god oplevelse med det.

Hvornår starter østers sæsonen?

Først er det godt at vide hvornår det er østers sæson, hvornår det er bedst at spise dem. Østerssæsonen strækker sig fra det tidlige efterår og frem til det tidlige forår. Der burde derfor være rig mulighed for at smage på østers uanset hvor travl en person man er.

Grunden til at det ikke er østers sæson hele året, er fordi vandet bliver varmere i foråret og sommeren og derfor øger risikoen for at østers bliver inficeret med giftige alger, hvilket ikke er særlig hensigtsmæssigt (og heller ikke smage godt). Derudover er sommeren også der hvor østers ligger æg og det kan også betyde at de ændre smag til det dårligere. En god huskeregel hvis man vil fange og spise østers i sæsonen er at det er i alle måneder med R det er sæson, altså fra september til april.

Hvordan spiser man østers?

Selvom der er en østerssæson så kan det sagtens lade sig gøre at spise østers hele året, da flere avler østers i egene bassiner som er tempereret og sikre at deres østers ikke bliver dårlige. Disse østers er ofte til restaurant brug og får du serveret østers på en restaurant kan du roligt forventer at de er lækkert tilberedt og lige til at spise.

Den fede måde at spise østers er IKKE ved at gå på restaurant. I stedet kan du tage hale oplevelsen med og starte med at plukke østers på en østerssafari, for derefter at åbne dem selv og tilberede dem på forskellige måder. Det kræver selvfølgelig lidt mere viden og lidt flere værktøjer, men det får du alt sammen som en del af en østerssafari.

Østerskniv

Eksempel på østerskniv

Traditionelt set spiser man østers friske og rå. Det er også derfor det er så svært at åbne dem, fordi de endnu holder skallen lukket med deres muskler. Derfor bruger man en østerskniv til at åbne den med. En østerskniv er lille og meget spids med et kraftigt håndtag, så ens hånd ikke glæder mens man forsøger at åbne sin østers. Når man går igang med at åbne den, så er det en god idé at holde fast i selve østersen med et viskestykke, så den heller ikke glider ud af hånden.

Når man har åbnet sin østers kan man spise den. Du kan suge den op fra skallen den ligger i og sluge den. Men du kan også tilberede den og det kan gøre på flere forskellige måder. Man kan sagtens varme den lidt med fx chili el. løg i, man kan også tilføje smag i form af krydderurte, olie el. igen chili el. løg og bare spise den frisk. Der er mange måder at spise østers på, få inspiration ved at kigge efter opskrifter.

Ideer til tilberedning af øster

Jeg vil ikke lade dig gå tomhændet herfra, når nu det er “Den store østers guide”. Derfor får du på falderebet lige nogle tips til hvordan man kan tilberede østers. Disse tips er nogle af de hyppigste måder at tilberede østers på – opskrifterne må du selv finde på nettet.

  • Gratineret østers
  • Østers med sauce
  • Østers med salt, dild og skalotteløg
  • Bloody Mary østers

Nu er du klædt på til at kaste dig ud i østersverdenen og smage rigtigt på dem. Det kan godt være at du finder ud af det bare ikke er noget for dig, men hvis ikke du prøver vil du aldrig finde ud af det. Held og Lykke!