Sunde vitaminer i østers

Sunde vitaminer i østers

maj 8, 2019 0 Af admin

De fleste af os kender østers som noget underligt snob-mad. Levende slim, der bliver dryppet med citronsaft og nedsvælget i ét hug. Så bliver der straks skyllet efter med champagne, så man hurtigst mulig kan glemme den klamme oplevelse.

Mange vil spørge sig, hvorfor gør folk dog sådan noget? For manges vedkomne har det noget med sex at gøre. Østers er siden Antikkens tid kendt for at være et afrodisiakum. Noget, der øger lysten til sex, men derudover også styrker potensen. Oldtidens Viagra, så at sige.

Og kombineret med champagne? Så er der kun fantasien, der sætter grænser for, hvad det kan føre til, ikke?

Østers er en superfood

Men østers er faktisk så meget mere end det. Set med en diætists øjne, er østers de rene vitaminbomber og en slags superfood. Ikke nok med dette, så kan de også tilberedes til meget velsmagende og æstetisk tiltalende retter.

Østers er også særdeles velegnede som basis til nem aftensmad. Hurtig, men sund og nem mad. På Nem-aftensmad.nu  kan du finde mere om nem aftensmad, samt nogle lækre opskrifter, også for østers.

Udover vitaminer og mineraler holder østers også på masser af protein, og næsten intet fedt.

Og så er de heller ikke længere en dyr luksusvare. Moderne dyrkningsmetoder har presset priserne ned, og så trives de faktisk rigtig godt i danske have.

Rig på vitaminer og mineraler

Østers indeholder vitaminer, som ellers er svære at finde, som D og E vitaminer og især relativt store mængder af den sjældne, men livsvigtige vitamin B12.

De fedtløselige vitaminer i østers er A, D (D3, D2) og vitamin E. Vandløselige er næsten alle B-vitaminer, med stor koncentration af B12. Dette vitamin findes ellers kun i større mængder i indvolde som lever og milt. Ikke ligefrem noget, der topper Danskernes spiselyst.

Men vitamin B12 er absolut livsvigtigt. Udover vitamin B, er der også rigelige mængder C vitamin.

Østers er også spækket med vigtige mineraler. Udbredte mineraler som calcium, jern, natrium og magnesium. Men også sjældne som kalium, zink, selen, nikkel og mangan.

Pas derfor på med østers, hvis du har nikkelallergi. Nej, det er kun et joke. Du har absolut intet at frygte, medmindre du mæsker dig i østers dag efter dag.

Østers er både drenge og piger

Ja, det passer. Østers er nogle af de få dyr, der kan skifte køn. Og det gør de hele tiden. De kan blive op til 20 år gamle, og skifter køn alt efter vandtemperatur. Bliver vandet over 20 grader skifter de til hunkøn hvert andet år. Så kan de lægge et million æg! Er vandet koldere, skifter de køn kun hvert 4. år.

Østers trives rigtig godt på vestkysten, og lever i vand ned til 20 meters dybde. Traditionelt er Frankrig kendt for østersproduktion, men nu dyrkes de også i Danmark. Her vokser de noget langsommere, fordi vandet er koldere, men til gengæld bliver de meget velsmagende, af samme årsag.

Måske skulle du prøve det engang? Og hvem ved, måske er du endda så heldig at finde en perle?